Kváskový špaldový chléb z domácí pekárny

špaldový chléb

Chléb z kvásku je klasika. Je chutnější a také stravitelnější než ten upečený z droždí. Výrobě a vedení kvásku určitě ve Zdravé kuchařce věnujeme samostatný článek. Špaldový chléb si můžete připravit z kvásku, který si vyrobíte nebo aktivujete doma. Můžete ho však zakoupit i v některé z pekáren. Kromě mouky chléb obsahuje také lehce stravitelná dýňová a sezamová semínka, která však můžete nahradit i jinými semínky nebo oříšky podle chuti (použijte například slunečnicová semena, len nebo vlašské ořechy).

Počet porcí: 12 porcí porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 1 hodina kynutí + 20 minut + 1 hodina pečení (nebo dle programu)

Na špaldový chléb z domácí pekárny budeme potřebovat

220 g špaldové celozrnné mouky
200 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
160 g žitného kvásku
2 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový, sezamový)
60 g dýňových semínek
320 ml vody
sezamová semínka na posypání
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu (nebo chlebové koření)

Postup přípravy

  • Kvásek oživte cca 12 hodin před pečením. Vyndejte si ho z ledničky a přidejte do něj cca 80 g žitné mouky a 100 ml vody. Za 12 hod z něj 160 g odeberte a smíchejte s vlažnou vodou.
  • V další míse smíchejte špaldovou, žitnou a pšeničnou mouku.
  • Přidejte dýňová semínka, která můžete použít vcelku, rozemletá nebo třeba opražená.
  • Do směsi dále nasypte 2 lžičky soli a 2 lžičky kmínu (vhodné je také chlebové koření, které obsahuje i koriandr, fenykl a anýz – zakoupíte ho ve zdravé výživě).
  • Do pekárny vlijte do ní kvásek s vodou, přidejte 2 lžíce rostlinného oleje a nasypte směs mouk.
  • Pekárnu nastavte na program „těsto„, v rámci kterého probíhá míchání a kynutí. Program trvá cca 2 hodin. Po jeho dokončení posypte bochník sezamovými semínky a nechte ještě 2 až 3 hodiny kynout (dle teploty v místnosti).
  • Následně zapněte program „pečení“ a pečte cca 1 hodinu a 15 minut na střední zhnědnutí chleba. Jestliže je program kratší, dobu pečení manuálně prodlužte.
  • Po vyndání nechte vychladnout pod utěrkou na kovové mřížce.
  • Kváskový špaldový chléb z domácí pekárny vydrží chutný i déle než týden.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář