Mrkvový dort s tvarohovým krémem

mrkvový dort s tvarohovým krémem
Mrkvový dort s tvarohovou náplní a nasekanými vlašskými ořechy

Upečte si výborný mrkvový dort, plněný tvarohovým krémem. Díky Zdravé kuchařce si ho můžete připravit v odlehčené variantě a pochutnat si na něm téměř bez výčitek. Hodí se jako rychlý víkendový moučník a je skvělý i pro speciální příležitosti.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 45 minut pečení
Výživové hodnoty: 3351 kcal 
(116 g bílkovin, 361 g sacharidů, 159 g tuků)

Na mrkvový dort s tvarohovým krémem budeme potřebovat

Těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
120 g pšeničné celozrnné mouky
70 g třtinového cukru
400 g jemně nastrouhané mrkve
100 g slunečnicového oleje
3 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku skořice
2 lžičky kypřícího prášku

Tvarohový krém:
500 g tvarohu
100 g zakysané smetany
40 g třtinového cukru
30 g másla
vlašské ořechy na ozdobu

Postup přípravy

  • Smícháme obě mouky s kypřícím práškem, skořicí a přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev.
  • Vejce vyšleháme s olejem a cukrem. Obě směsi spojíme do hromady v husté těsto, které přesuneme do dortové formy – ta by měla být dobře vymazaná a vyložená pečícím papírem.
  • Mrkvový dort dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme ho přibližně 45 minut.
  • Po upečení dort necháme vychladnout.
  • Z tvarohu, smetany, cukru a másla připravíme krém. Tvaroh vyšleháme s cukrem a se zakysanou smetanou. Nakonec přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, které zaručí, že nám dort v ledničce dobře ztuhne.
  • Upečený korpus rozkrojíme na polovinu a namažeme polovinou krému. Pak přiklopíme druhou část korpusu a zbytek krému rozetřeme po vrchu. Ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a dáme na několik hodin odležet do lednice.