Kefírová buchta s meruňkami a drobenkou

kefírová buchta s čerstvými meruňkami
Kefírová buchta s čerstvými meruňkami a křupavou drobenkou

Sezóna meruněk je v plném proudu. Upečte si z nich tuto výbornou buchtu z nadýchaného kefírového těsta. Příprava vyžaduje jen chvilku, a tak ji stihnete i na poslední chvíli během pátečního večera. Nejlepší je z čerstvých meruněk, ale můžete použít i mražené.

Počet porcí: 10 až 16 porcí (1 plech)
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení

Na kefírovou buchtu s meruňkami a drobenkou budeme potřebovat

350 g pšeničné hladké mouky
100 g krystalového cukru
100 g slunečnicového oleje
500 g kefíru
2 vejce
1 balíček kypřícího prášku
misku vypeckovaných meruněk
+ 80 g másla, 80 g pšeničné hrubé mouky a 50 g krystalového cukru na drobenku

Postup přípravy

  • Hladkou mouku smícháme s cukrem a kypřícím práškem.
  • Kefír smícháme s vajíčky a olejem. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem. Těsto mícháme v ruce nebo použijeme kuchyňského robota.
  • Hotové těsto nalijeme na dobře vymaštěný a vysypaný plech. Dáme na něj meruňky a vše posypeme drobenkou.
  • Vložíme do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut (dle barvy).
  • Kefírová buchta s meruňkami je rychlý a chutný moučník. Hodí se také na snídani nebo na svačinu.