Strapačky/halušky se zelím a uzeným masem

strapačky se zelím a uzeným masem
Slovenské strapačky/halušky se zelím a uzeným

Strapačky i halušky pocházejí ze Slovenska. Jedná se vlastně o malé knedlíčky. Těsto na jejich přípravu je velmi podobné těstu na bramboráky. Nesmaží se však, ale vaří. Strapačky jsou poměrně náročné na přípravu, ale zato si na nich opravdu pochutná. Jsou výborné v kombinaci se zelím a uzeným masem i s brynzou.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení

Na strapačky se zelím a uzeným budeme potřebovat

500 g brambor
220 g polohrubé mouky
1 vejce
1 balíček kysaného zelí
300 g uzeného masa
1 menší cibuli
rostlinný olej (případně sádlo)
sůl
cukr

Postup přípravy

  • Nejprve dáme vařit kysané zelí. Slijeme z něj nálev a nalijeme čistou vodou. Zelí vaříme zhruba 10 minut a potom podle chuti dosladíme či dosolíme.
  • Pak nastrouháme syrové brambory. Strouháme je na jemném struhadle. Když máme hotovo, smícháme je s moukou a vyšlehaným vajíčkem. Těsto ještě trochu osolíme.
  • Lžičkou tvarujeme malé halušky, které vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 5 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou téměř hotové.
  • Na oleji osmahneme cibulku, kterou smícháme se zelím. Uzené maso opečeme nakonec.