tvarohové lívance
Lívance, palačinky a vafle

Tvarohové lívance

21.3.2018

Tvarohové lívance představují zdravou a dietní snídani či svačinu. Můžete je podávat s tvarohem, jogurtem, zakysanou smetanou, medem, javorovým sirupem i se spoustou ovoce. Doporučujeme je opéct na pánvi bez tuku nebo jen na kapce […]

švestkový perník
Mléčné produkty

Švestkový perník s ovesno-mandlovou posypkou

4.5.2014

Při pečení švestkového perníku jsme se inspirovali receptem, který se před pár týdny objevil na webu proženy.cz. Koření na perník si můžete sami namíchat doma nebo použít kupované (ideálně ze zdravé výživy, které je voňavé […]

domácí chlebové housky
Obiloviny

Domácí chlebové housky

16.10.2013

Rádi byste si upekli domácí pečivo a už vás omrzel klasický chléb? Vyzkoušejte domácí chlebové housky podle tohoto receptu. Můžete samozřejmě vytvářet i jiné tvary než pletýnky – třeba bulky nebo kostky. Na pečení budeme […]

ovesný chléb z kvásku
Obiloviny

Ovesný chléb z žitného kvásku

23.9.2013

Ačkoliv je recept na ovesný chléb primárně určen pro domácí pekárnu, určitě podle něj zvládnete upéct chleba i bez ní. Doporučujeme zadělat trošku řidší těsto, aby se vám lépe hnětlo. Pečení chleba je snadné, akorát […]

cuketový koláč
Mléčné produkty

Cuketový koláč

11.8.2013

Ochutnejte tento výborný cuketový koláč. Můžete ho vyzkoušet k večeři nebo třeba k obědu. Hodí se i jako lehká svačinka. Protože cuketa je v obchodech k dostání po celý rok, můžete si ho upéct jak […]

domácí chléb z žitného kvásku
Obiloviny

Chléb z žitného kvásku z domácí pekárny

5.6.2013

Upečte si doma kvalitní kváskový chléb, který bude chutnat jako z vaší oblíbené pekárny ve městě. Budete na něj potřebovat speciální chlebovou mouku, kterou zakoupíte v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Chléb z […]

ovesné sušenky s kokosem
Mléčné produkty

Ovesné sušenky s kokosem a čokoládou

17.5.2013

Domácí ovesné sušenky jsou vždycky lepší než ty koupené v obchodě. Sami si je můžete ochutit semínky, oříšky, sušeným ovocem i sladidlem dle vlastních představ. Přináším recept na jednoduché sušenky z ovesných vloček a kokosu. […]

špaldový chléb
Obiloviny

Kváskový špaldový chléb z domácí pekárny

7.5.2013

Chléb z kvásku je klasika. Je chutnější a také stravitelnější než ten upečený z droždí. Výrobě a vedení kvásku určitě ve Zdravé kuchařce věnujeme samostatný článek. Špaldový chléb si můžete připravit z kvásku, který si […]

domácí chléb
Obiloviny

Domácí pšenično-žitný chléb se semínky

1.3.2013

Domácí žitný chléb se semínky si můžete připravit ze sušeného droždí, z kostky kvasnic i z kvásku. Žitný chléb je hutný, sytý a díky semínkům i plný kvalitních nenasycených mastných kyselin. Nejlépe chutná v kombinaci […]

mouka
Články

Celozrnná mouka: žito, špalda, pšenice

23.2.2013

Mouka neodmyslitelně patří k pečení i vaření. V případě nejvíce rozšířené bílé mouky se rozemele vnitřek zrna, u celozrnné se pak zpracovává zrno celé. Vnitřní část zrna obsahuje především škrob a také lepek. Výhodou celozrnné […]

žitný perník
Mléčné produkty

Žitný perník s marmeládou

9.2.2013

Základ žitného perníku tvoří hladká a žitná mouka, na vláčnosti těsta přidává jablko a jahodová zavařenina. Tu samozřejmě můžete zvolit i podle své chuti. Můžete tak sáhnout i po malinovém, borůvkovém nebo meruňkovém džemu. Žitný […]