Domácí pizza z celozrnné mouky II

domácí pizza z celozrnné mouky

Pokud si chcete připravit výbornou domácí pizzu, základ je ve výběru kvalitních ingrediencí. Droždí použijte spíše méně, aby vám těsto příliš nenakynulo a bylo opravdu tenké. Vyválíte z něj placku, přesunete na plech s pečícím papírem, naplníte a dáte péct nahoru do trouby. Protože je těsto tenké, večeře je hotová během okamžiku. Pizzu můžete podle své chuti doplnit libovolnou šunkou, sýrem nebo zeleninou.

Počet porcí: 2 menší pizzy
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 10 minut pečení

Na domácí pizzu budeme potřebovat

Těsto:
cca 130 ml vody
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžičku cukru
špetku soli
kapku rostlinného oleje

Rajčatová omáčka:
3 střední rajčata
1 cibuli
2 stroužky česneku
oregáno
sůl, pepř
1 lžičku třtinového cukru

Na povrch:
2 vejce
100 g šunky
120 g mozzarelly
bazalku

Postup přípravy

  • Začneme přípravou těsta. Ze sušeného droždí, lžičky cukru a vody připravíme kvásek.
  • Zhruba po deseti minutách kvásek smícháme s moukou a solí. Nakonec přidáme kapku oleje.
  • Vznikne nám lepivé těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.
  • Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku – rajčata spaříme a dáme je rozvařit s cibulí, česnek, oregánem a pepřem. Jakmile začne směs měknout, rozmixujeme ji a dochutíme třtinovým cukrem.
  • Z vykynutého těsta vyválíme dvě tenké placky. Každou potřeme rajčatovou omáčkou, rozšlehaným vajíčkem, poklademe plátky šunky, mozzarelou a posypeme bazalkou.
  • Pečeme v troubě rozpálené na 250 stupňů zhruba 7 minut. Poctivě hlídáme, abychom pizzu nespálili.