Jablečný koláč z tvarohového těsta

jablečný koláč z tvarohového těsta

Tento jablečný koláč zachutná i náročnějším strávníkům. Pokud jste měli bohatou úrodu jablek (nebo hrušek), můžete ho zkusit připravit. Tvarohové těsto je alternativou k tučnějšímu a také sladšímu lineckému těstu. Jablka spolu s ořechy a medem jsou podzimní klasikou. Koláč je ideální na pozdní víkendová odpoledne, kdy si můžete zalézt s hrnkem horkého čaje do postele a číst si nebo sledovat oblíbený seriál.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2329 kcal 
(62 g bílkovin, 262 g sacharidů, 113 g tuků)

Na jablečný koláč z tvarohového těsta budeme potřebovat

150 g tvarohu
120 g pšeničné celozrnné mouky
80 g pšeničné hladké mouky
60 g másla
špetku soli
400 g okrájených jablek (cca 4 jablka)
50 g lískových ořechů
50 g mandlí
1/2 balení vanilkového pudinkového prášku
30 g medu
1 lžičku třtinového cukru
1 lžičku skořice

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těsto – smícháme mouky, tvaroh, máslo a špetku soli. Vypracujeme mírně lepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do ledničky.
  • Mezitím si nastrouháme jablka a nameleme ořechy. Vše smícháme s medem, skořicí a polovinou balení pudinkového prášku.
  • Těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy, kousek těsta dáme stranou. Naplníme ořechovojablečnou směsí.
  • Ze zbylého těsta vykrajujeme různé tvary – hvězdičky, srdíčka – a jimi koláč ozdobíme.
  • Posypeme lžičkou cukru a pečeme v rozpálené troubě cca 40 minut.