Hovězí guláš s celozrnným knedlíkem

hovězí guláš s celozrnným knedlíkem

Ačkoliv recept na hovězí guláš zní trošku složitěji, rozhodně se ho nemusíte děsit. Je nenáročný na čas i suroviny. Budete potřebovat jen kvalitní hovězí maso – buď libovou kližku nebo klidně i zadní hovězí, které je však o něco dražší. Základem každého guláše je cibule. Jestliže dávku zdvojnásobíte, nezapomeňte přidat ještě jeden kus cibule. Ta totiž omáčku skvěle zahustí.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut vaření

Na hovězí guláš s celozrnným knedlíkem budeme potřebovat

Hovězí guláš:
cca 500 ml vody (podle potřeby)
250 g libové hovězí kližky
1 střední cibuli
1/3 lžičky mleté sladké papriky
1/3 lžičky drceného kmínu
majoránku
2 lžičky hrašky na zahuštění
rostlinný olej
sůl, pepř

Celozrnné knedlíky:
cca 150 ml vody (podle potřeby)
100 g pšeničné krupice
40 g pšeničné celozrnné mouky
80 g žitného chleba
1 vejce
1 lžičku kypřícího prášku
petržel
sůl

Postup přípravy

  • Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Na oleji osmahneme cibulku, přidáme maso a jakmile mírně zhnědne, přidáme kmín, papriku, sůl, pepř a zalijeme vodou.
  • Dusíme zhruba 30 minut. Poté dolijeme vodu, zahustíme hraškou a vaříme dalších zhruba 30 minut.
  • Nakonec, až je maso měkké, dochutíme majoránkou.
  • Chleba nakrájíme na drobné kousky, smícháme ho s pšeničnou krupicí, celozrnnou moukou, kypřícím práškem a vajíčkem.
  • Přidáme sůl, čerstvou nebo mraženou petržel a vodu podle potřeby.
  • Vytvarujeme šišku, kterou vložíme do hrnce s horkou vodou.
  • Knedlíky vaříme z obou stran – z každé 15 minut.
  • Jakmile je uvařený, můžeme ho krájet.