Španělský ptáček je jedním z receptů, který na první pohled vypadá složitě, ve skutečnosti ale tak náročný na přípravu není. Budete na něj potřebovat libové hovězí maso (ideálně plátky z roštěné), kvalitní hořčici, párky a vařené vejce. Párky si vyberte kvalitní s vysokým procentem masa. Protože se ptáčci připravují v troubě, tak nepotřebují téměř žádnou asistenci. Jen si na vaření vyhraďte dostatek času – rozhodně to není rychlovka, co si uděláte na poslední chvíli.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny pečení a vaření
Na španělské ptáčky budeme potřebovat
4 plátky libového hovězího masa
2 střední cibule
rostlinný olej
1 párek (2 nožičky)
1 vejce
2 kyselé okurky
hořčici
sůl, pepř
hrašku nebo cizrnku na zahuštění
Postup přípravy
- Maso na ptáčky si naklepeme přes potravinovou folii – máme tak jistotu, že se nám nepotrhá.
- Plátky masa osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
- Do každého plátku zabalíme 1/2 nožičky párku, 1/4 vařeného vejce, 1/2 kyselé okurky a kousek cibule. Z masa vytvoříme závitek, který ovážeme provázkem.
- V hrnci, který později vložíme do trouby, si na oleji dozlatova opečeme nakrájenou cibuli.
- Ptáčky položíme do hrnce na cibuli, zalijeme troškou vodu a pečeme zprudka na cca 220 stupňů přibližně 15 minut.
- Poté dolijeme další vodu – přibližně tolik, aby sahala do 2/3 závitků a pečeme pod pokličkou na 180 stupňů přibližně 1,5 hodiny (záleží i na kvalitě masa).
- Jakmile je maso měkké, tak ptáčky vyndáme, omáčku zahustíme hraškou nebo cizrnkou rozmíchanou ve vodě, případně ještě vodu dolijeme. Omáčku 15 minut zlehka povaříme a rozmixujeme.
- Španělský ptáček je vynikající s rýží nebo s knedlíkem.
Napsat komentář