Znáte polévku z pečeného květáku? V porovnání s tradiční květákovou polévkou má trochu jinou chuť, a pokud si na karfiolu rádi pochutnáte, určitě ji doporučujeme vyzkoušet. Polévka je sytá a výborně se proto hodí nejen na oběd, ale i na večeři, kdy s pečivem poslouží jako samostatné jídlo.
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení
Na polévku z pečeného květáku budeme potřebovat
800 ml vody
1 květák
200 g zakysané smetany
1 lžíci zeleninového bujónu
1 cibuli
2 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl a pepř
Postup přípravy
- Květák omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky, které vykládáme na plech s pečícím papírem.
- Květák potřeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme ho při teplotě 180 °C zhruba 45 minut. V polovině pečení ho můžeme obrátit.
- Když je květák opečený, tak na oleji orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme většinu květáku (kousek si necháme na ozdobu polévky) a vše zalijeme vývarem.
- Po pěti až deseti minutách varu přidáme zakysanou smetanu a polévku rozmixujeme na hladký krém.
- Polévka z pečeného květáku je ideální na oběd i na večeři.
Napsat komentář