Křehký rebarborový koláč s tvarohem a jahodami

Tvarohový koláč s jahodami a rebarborou

Rebarbora je sezónní zelenina, která se báječně hodí na přípravu lehce kyselých tvarohových moučníků. Právě kombinace rebarbory s tvarohem je ideální, protože rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která na sebe váže vápník a ten odplavuje z našeho těla. Proto je dobré jej zpět doplnit právě v podobě tvarohu. Tento křehký rebarborový koláč navíc bude i díky jahodám krásně sladký.

Počet porcí: 6 až 8 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2000 kcal
(81 g bílkovin, 249 g sacharidů, 73 g tuků)

Na křehký rebarborový koláč budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
80 g pšeničné hladké mouky
60 g másla
50 g třtinového cukru (nebo víc podle chuti)
40 g medu
3 vejce
2 stonky rebarbory
150 g jahod
300 g tvarohu
50 g jogurtu
1 lžíci bramborového škrobu
1 lžičku kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Mouku smícháme s kypřícím práškem, polovinou cukru, rozpuštěným máslem a 1 vejcem. Vypracujeme měkké těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
  • Poté ho vyválíme a vytvarujeme do koláčové formy (ideální pro formu o průměru 26 cm).
  • Na těsto poklademe nakrájené jahody a rebarboru, posypeme cukrem.
  • Tvaroh vyšleháme s vejci a jogurtem, medem, zahustíme škrobem a celý koláč ním zalijeme.
  • Dáme péct do trouby na 180 stupňů. Pečeme, dokud povrch koláče nezezlátne.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář