Pokud máte chuť na rýži, můžete si ji zkusit připravit jako zapečenou a v neobvyklé kombinaci se špenátem. Na zapékání můžete použít kulatozrnnou i dlouhozrnnou rýži. Výborně chutná indická rýže basmati a za doporučení stojí i jemná jasmínová rýže. Vhodnější samozřejmě je celozrnná rýže. Výborná zapečená rýže se špenátem je skvělou volbou na rychlý oběd i lehkou večeři.
Počet porcí: 2 porce Náročnost: středně obtížné Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení
Na zapečenou rýži se špenátem budeme potřebovat
160 g rýže basmati
200 g zmraženého nebo čerstvého špenátu
120 g eidamského sýru
50 g vepřové šunky
2 až 3 vejce
80 ml mléka
rostlinný olej
cibuli, česnek
pepř, sůl
Postup přípravy
- Rýži si uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí. Špenát podusíme s česnekem. Obojí duchutíme solí a pepřem.
- Dno zapékací misky vymažeme olejem a na spodek dáme 1/3 uvařené rýže. Potřeme 1/2 špenátu a 1/3 sýru. Poté dáme opět rýži, zbylý špenát, 1/3 sýru a pokrájenou šunku. Vše zakončíme vrstvou rýže, kterou zalijeme vajíčkem rozmíchaném v mléce.
- Dáme péct do rozpálené trouby přibližně na 30 minut. V závěru pečení ještě posypeme zbylým sýrem.
- Servírujeme s čerstvou zeleninou nebo salátem.
Napsat komentář