Míša dort

míša dort
Tvarohový míša dort i pro slavnostní příležitosti

Míša dort z tvarohu je jedním z nejoblíbenějších dortů vůbec. Pokud se vám řezy zdají málo slavnostní, ale přece jen máte chuť na tvaroh v kombinaci s lahodnou čokoládou, určitě si ho upečte. A co víc, není vůbec složitý. K jeho přípravě potřebujete jenom pár surovin.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení

Na míša dort budeme potřebovat

Těsto:
4 lžíce pšeničné polohrubé mouky
1 lžíci moučkového cukru
1 lžíci rostlinného oleje
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžíci kakaa
1 lžičku kypřícího prášku

Tvarohová náplň:
750 g tvarohu ve vaničce
60 g rozpuštěného másla
70 g třtinového cukru (nebo více podle chuti)
vanilku

Čokoládová poleva:
90 g hořké čokolády (alespoň 60 % kakaa)
65 g másla
1 lžíci mléka

drobné ovoce na ozdobu (nemusí být)

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těsto: bílky vyšleháme v tuhý sníh a žloutky s cukrem do pěny. Přidáme olej, mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a vše smícháme dohromady. Piškotové těsto nalijeme do vymazané, vysypané a papírem vyložené dortové formy a pečeme na 180 °C zhruba 20 minut.
  • Po upečení necháme dortový korpus dokonale vychladnout. Vyjmeme ho z formy a přemístíme na talíř. Tvaroh vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou. Hotovým krémem potřeme korpus a vrhneme se na přípravu polevy.
  • Na polevu rozpustíme máslo s čokoládou v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Přidáme lžící mléka, díky které nebude poleva při krájení tak praskat. Nalijeme ji na dort a opatrně rozetřeme.
  • Míša dort dáme ztuhnout alespoň na 2 hodinky do lednice, ideálně však do druhého dne.
  • Servírujeme jen tak nebo ozdobený čerstvým ovocem.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář