Piškotový dort se zakysanou smetanou a tvarohem

piškotový dort se zakysanou smetanou

Tento dort – koláč si můžete připravit s každého sezónního ovoce. Hodí se do něj jahody, maliny, ostružiny, borůvky nebo třeba nektarinky. Díky své lehké a osvěžující chuti je ideální volbou především na teplejší dny v roce, kdy nás příliš nelákají suché a hutné moučníky. Nepečený piškotový dort hravě zvládne opravdu každý. Já jsem použila klasické piškoty, ale můžete si koupit i bezlepkové, dia, špaldové nebo si doma upéct vlastní celozrnné.

Počet porcí: 6 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 40 minut
Výživové hodnoty: 1392 kcal 
(66 g bílkovin, 189 g sacharidů, 66 g tuků)

Na piškotový dort o průměru 26 cm budeme potřebovat

400 g jahod
300 ml vody
120 g piškotů
350 g tvarohu
250 g zakysané smetany
40 g třtinového cukru
5 g agaru

Postup přípravy

  • Jahody si očistíme a rozdělíme na polovinu.
  • Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a polovinou cukru.
  • Dno dortové formy vyskládáme piškoty a dáme do něj 1/3 tvarohové náplně, poklademe jahodami. Dáme druhou třetinu tvarohové náplně a piškoty. Vše zakončíme poslední třetinou tvarohu se zakysanou smetanou.
  • Zbývající jahody rozvaříme s vodou, přimícháme cukr a agarový prášek. Hustou směsí zalijeme dort a dáme vychladnout do ledničky. Jakmile vychladne a ztuhne želatiny, můžeme podávat.