Ořechový koláč se sněhem a s jablky

ořechový koláč se sněhem
Celozrnný koláč z vlašských ořechů

Tento luxusní ořechový koláč se hodí i pro slavnostnější příležitosti. Potěší všechny milovníky nadýchaných moučníků. Je snadný a rychle upečený. Vyzkoušejte, určitě vám zachutná.

Počet porcí: 10 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2215 kcal
(56 g bílkovin, 244 g sacharidů, 112 g tuků)

Na ořechový koláč se sněhem budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
300 g jablek
3 vejce
80 g vlašských ořechů
2 lžíce třtinového cukru
50 g másla
hrst rozinek
skořici
2 lžičky kypřícího prášku
vodu podle potřeby

Postup přípravy

  • Mouku smícháme s kypřícím práškem, žloutky a máslem. S pomocí vody vypracujeme pevné těsto, které vyválíme a položíme na dno dortové formy.
  • Na toto těsto dáme vrstvu jablek posypaných 1/2 cukru, rozinkami a skořicí.
  • Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut.
  • Po této době na něj přijde vyšlehaný sníh z bílků, smíchaný se zbývajícím cukrem a s mletými ořechy.
  • Koláč tedy potřeme sněhem a dáme ho ještě na 20 minut dopéct. V troubě hlídáme, abychom ho nespálili.