Jablečný dort s pudinkem a zakysanou smetanou

jablečný dort s pudinkem a zakysanou smetanou
Jednoduchý dort z rozvařených jablek

Tento (ne)pečený jablečný dort rozhodně stojí za vyzkoušení. Je na přípravu opravdu jednoduchý a pokud máte teď na podzim velkou úrodu jablek, jedná se o skvělý způsob, jak je zužitkovat. Stačí připravit a upéct piškotový korpus, na ten uvařit náplň z jablek a nakonec celý dort podávat se zakysanou smetanou, která tento recept promění v neobyčejný.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1791 kcal
(40 g bílkovin, 237 g sacharidů, 75 g tuků)

Na jablečný dort budeme potřebovat

500 g jablek
50 g třtinového cukru (nebo více podle chuti)
120 g pšeničné hladké mouky
1 lžičky kypřícího prášku
skořici
50 g slunečnicového oleje
4 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml vody

Postup přípravy

  • Žloutky oddělíme od bílků a ty vyšleháme se špetkou soli.
  • Jakmile budeme mít hotový sníh, zašleháme do něj žloutky, olej, polovinu cukru a mouku.
  • Vznikne nám nadýchané těsto, které přelijeme do pečícím papírem vyložené a dobře vymazané dortové formy. Pečeme přibližně 30 minut.
  • Než se korpus upeče, připravíme si jablečnou náplň.
  • Na ni budeme potřebovat oloupaná jablka, která nakrájíme na kostičky a pocukrujeme, přidáme skořici a dáme vařit s 200 ml vody.
  • Až se jablka rozvaří, rozmixujeme je a přidáme k nim ve zbytku vody rozmíchaný vanilkový pudinkový prášek.
  • Nalijeme a počkáme až směs zhoustne.
  • Poté ji necháme mírně zchladnout a nalijeme na hotový piškotový korpus.
  • Podáváme druhý den, vychlazené a ozdobené zakysanou smetanou (tu můžeme pro lepší chuť vyšlehat s tvarohem a cukrem).

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář