Nejlepší domácí vánočka s rozinkami a ořechy

domácí vánočka
Tradiční domácí vánočka s marmeládou

Domácí vánočka nepochybně patří na vánoční stůl. Poradíme vám, jak si ji upéci ve zdravější a také chutnější variantě. Je to velmi jednoduché. Část bílé mouky stačí nahradit moukou celozrnnou a do těsta přidat oříšky a rozinky. Taková vánočka vám nejen zachutná, ale také vás na delší dobu zasytí – je ideální na snídani i na svačinu.

Počet porcí: 10 až 12 porcí 
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 30 minut + 4 hodiny kynutí + 60 minut pečení
Výživové hodnoty: 3674 kcal
(95 g bílkovin, 495 g sacharidů, 143 g tuků)

Na domácí vánočku budeme potřebovat

250 g pšeničné celozrnné mouky
250 g pšeničné hladké mouky
1/2 balíčku sušeného droždí
200 ml mléka
1 vejce
2 žloutky
70 g másla
30 g třtinového cukru
70 g medu
vanilku
50 g lískových ořechů
50 g mandlí
40 g rozinek
špetku soli
vejce na potření

Postup přípravy

  • Ve vlažném mléce rozmícháme sušeného droždí a 1 lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek.
  • Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme cukr, med, vyšlehané vejce se žloutky a vanilku.
  • Vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout na teplém místě přibližně 4 hodiny.
  • Poté ho přendáme na pomoučněný vál a přimícháme do něj nasekané ořechy a rozinky.
  • Těsto rozdělíme na 9 dílů, z nichž vyválíme jednotlivé prameny a vánočku zapleteme (spodní patro ze 4, prostřední ze 3 a horní ze 2 – mezi jednotlivými patry ji můžeme potřít vlažnou vodou, aby lépe držela pohromadě).
  • Vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem, na koncích a ve středu propíchneme špejlí, aby během pečení udržela tvar a potřeme vyšlehaným vejcem.
  • Prvních 5 až pečeme na 220 stupňů, poté teplotu snížíme a dopékáme přibližně 50 minut na 160 stupňů.
  • Podáváme namazanou máslem nebo domácí zavařeninou.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář