Upečte si vynikající kynuté koláče, která sice zaberou trochu více času, výsledek ale rozhodně stojí zato. Rozvařená jablka svou chutí připomínají jablečná povidla. Jsou však čerstvě připravená a méně sladká. Máslovou drobenku zde nahrazuje drobenka z ořechů a ovesných vloček, takže koláče poslouží i jako zdravá snídaně nebo svačinka.
Počet porcí: 6 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1624 kcal
(38 g bílkovin, 255 g sacharidů, 49 g tuků)
Na kynuté koláče s jablečnou náplní budeme potřebovat
100 ml vlažné vody
130 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1 vejce
30 g másla
1 lžičku sušeného droždí
2 lžičky třtinového cukru + 1 lžičku na kvásek
400 g jablek
vanilku
malou hrst vlašských ořechů
lžíci ovesných vloček
špetku soli
Postup přípravy
- Z vody, droždí a cukru si připravíme kvásek. Až nám vzejde, smícháme ho s moukou a špetkou soli, přidáme vejce a rozpuštěné máslo.
- Hotové těsto necháme hodinu kynout a mezitím si připravíme náplň do koláčů.
- Jablka očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Podlijeme je trochou vody, rozvaříme a rozmixujeme. Smícháme s cukrem a vanilkou.
- Nakonec je dáme pryč z ploténky a necháme vychladnout.
- Z těsta vytvoříme 6 stejných kousků a do těch tvarujeme kruh pomoučněnou skleničkou.
- Koláče dáme na plech s pečícím papírem, naplníme jablky a navrch posypeme vločkami s ořechy.
- Pečeme na 180 stupňů přibližně 30 minut.
Napsat komentář