Stále nevíte, jak udělat palačinky, aby byly krásně tenké a přitom se vám netrhaly? Máme pro vás jednoduchý základní recept, kterým se můžete inspirovat. Nejlepší jsou palačinky z hladké mouky, které jsou jemné, pružné a snadno se obracejí. Na ty naše máte základní suroviny vždy ve své lednici. Jsou ideální na snídani, ale ve slané úpravě je můžete zkusit i k obědu.
Počet porcí: 2 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut pečení
Na palačinky budeme potřebovat
130 g pšeničné hladké mouky
360 ml polotučného mléka
2 vejce
špetku soli
rostlinný olej na potření pánve (kokosový, řepkový)
Postup přípravy
- V míse smícháme mléko, vejce, mouku a špetku soli. Vše pečlivě vyšleháme. Pokud nemáme ruční šlehač, ale pouze metlu, tak nejprve rozmícháme vejce s moukou a pak až přidáváme mléko. Případně vezmeme vejce, trochu mouky, trochu mléka a postupně přidáváme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Tak dosáhneme dokonalé bezhrudkové konzistence těsta.
- Palačinky podle našeho receptu se připravují na nepřilnavé pánvi, kterou si nejprve dobře rozpálíte a poté teplotu plotýnky snížíte přibližně na polovinu. Během smažení palačinek s ní už není nutné manipulovat.
- Pánev lehce potřete olejem a nalijete na ni těsto, které dokonale rozlijete do všech stran.
- Jakmile je palačinka pevná, tak ji s pomocí obracečky otočíte.
- Z každé strany opékáte zhruba jednu až dvě minuty.
- Hotové palačinky můžete servírovat s domácí zavařeninou, s tvarohem, jogurtem nebo naslano se šunkou a sýrem.
Napsat komentář