Výborný tvarohový mazanec

tvarohový mazanec

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří také mazanec. Pokud ho plánujete upéct, vyzkoušejte jeden rok tento tvarohový mazanec bez droždí, pouze s kypřícím práškem. Obzvlášť pokud se snažíte odlehčit nebo ozdravit svůj jídelníček, určitě u vás sklidí velký úspěch. Navíc je mnohem jednodušší i na přípravu, která nevyžaduje tolik času, protože můžete přeskočit dlouhé kynutí.

Počet porcí: 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2083 kcal (61 g bílkovin, 248 g sacharidů, 94 g tuků)

Na tvarohový mazanec budeme potřebovat

150 g pšeničné hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
40 g nasekaných ořechů (lískové, vlašské, mandle)
1 vejce
125 g tvarohu
75 g rozpuštěného másla
hrst rozinek
40 g třtinového cukru
vanilku
citronovou kúru
špetku soli
1/2 sáčku kypřícího prášku
1 vejce na potření

Postup přípravy

  • Vejce vyšleháme s cukrem a máslem. Postupně přidáme všechny zbývající ingredience – mouku s kypřícím práškem, tvaroh, rozinky, nasekané ořechy, vanilkovou esenci, citronovou kúru a špetku soli.
  • Vypracujeme nelepivé těsto. Pokud je málo vlhké, přidáme trochu teplé vody. Když je naopak mokré hodně, přidáme mouku.
  • Z hotového těsta vytvarujeme mazanec, který potřeme vyšlehaným vajíčkem a položíme na plech s pečícím papírem.
  • Dáme ho péct do rozpálené trouby na 170 stupňů zhruba na 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je mazanec hotový.
  • Podáváme s máslem nebo s domácí zavařeninou.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář