Velikonoční jidáše

velikonoční jidáše
Velikonoční jidášky z kynutého těsta

Jidáše jsou tradičním českým pečivem na velikonoční svátky. Protože by se měly snídat na Zelený čtvrtek, doporučujeme je upéct již ve středu. Těsto je však o něco tužší než na mazanec, a proto nevydrží dlouhé čerstvé. Tradičně se velikonoční jidáše stáčejí do různých tvarů, které připomínají provaz. Ten je symbolem Jidášovi zrady. Protože Velikonoce nejsou jen křesťanské svátky, ale také svátky jara, doporučujeme vám vyzkoušet výborné jidáše podle našeho receptu.

Počet porcí: 6 jidášů 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny kynutí

Na velikonoční jidáše budeme potřebovat

250 g pšeničné hladké mouky
30 g třtinového cukru
50 g másla
120 ml mléka
1 žloutek
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru na kvásek
1 lžičku vanilkového extraktu
špetku soli
1 vejce na potření

Postup přípravy

  • Z ohřátého mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který přibližně po 10 minutách smícháme s prosátou moukou.
  • Přidáme změklé máslo, žloutek, třtinový cukr, špetku soli a vanilkový extrakt.
  • Přibližně 10 minut hněteme, až získáme pružné nelepivé těsto, které necháme přibližně 2 hodiny kynout.
  • Poté ho přesuneme na vál, kde ho rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu rukama vyválíme provaz a jidáše smotáme.
  • Než je dáme péct, potřeme je vyšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě alespoň 15 minut nakynout.
  • Pečeme na 180 °C přibližně 20 minut.
  • Po upečení přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme namazané máslem nebo s oblíbenou marmeládou.
velikonoční jidáše s domácí marmeládou a mlékem

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář