Rigatoni al forno – těstoviny zapečené s boloňskou omáčkou a bešamelem

rigatoni al forno
Zapečené rigatoni al forno s boloňskou omáčkou, bešamelem a mozzarellou

Ochutnejte tradiční italské zapečené těstoviny s boloňskou a bešamelovou omáčkou. Hodí se na sytý oběd i na večeři. Ačkoliv jde o italský recept, využívají se v nich suroviny, které běžně seženete i v českých obchodech.

Počet porcí: 4 porce 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut vaření + 30 minut pečení

Na rigatoni al forno budeme potřebovat

320 g semolinových těstovin (rigatoni, penne)

Boloňská omáčka:
600 g libového hovězího masa
2 střední mrkve
kousek celeru
1 cibuli
3 stroužky česneku
500 g rajčatového pyré
slunečnicový olej
1 lžici provensálského koření
1 lžici bazalky
špetku kmínu
cukr podle chuti
sůl, pepř
a cca 100 ml vody

Bešamel:
250 ml mléka
20 g pšeničné hladké mouky
20 g másla
sůl
muškátový oříšek
120 g mozzarelly

Postup přípravy

  • V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibulku. Přidáme umleté hovězí maso a opékáme ho do zhnědnutí.
  • Poté přimícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatové pyré, sůl, pepř a zalijeme vodou. Za občasného promíchání dusíme přibližně hodinu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, provensálské koření a ještě bazalku.
  • Ve druhém hrnci si připravíme bešamel. Nejprve rozpustíme máslo, pak vmícháme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a špetkou muškátového oříšku.
  • Těstoviny povaříme krátce. Měly by jim stačit 3 až 4 minut.
  • Uvařené těstoviny v hrnci smícháme s boloňskou omáčkou a vše přesuneme do zapékací misky. Přelijeme bešamelem a přidáme ještě nakrájenou mozzarellu.
  • Pekáč či zapékací misku dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou.
rigatoni al forno