Křehký jablečný koláč

křehký jablečný koláč
Křehký koláč z mandlového těsta s jablečnou náplní

Jablka už dávno nejsou jen sezónním ovocem. Na pultech obchodů je dnes naleznete po celý rok, a pokud máte vlastní úrodu, vydrží vám uskladněná i po několik měsíců. Jestliže jich máte nadbytek, vyzkoušejte tento vynikající koláč s jablky, mandlemi a třtinovým cukrem.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 3244 kcal (76 g bílkovin, 367 g sacharidů, 162 g tuku)

Na křehký jablečný koláč budeme potřebovat

Těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g mandlí
3 vejce
100 g másla
70 g třtinového cukru
1 lžičku kypřícího prášku

Náplň:
750 g jablek
40 g třtinového cukru
1 lžičku skořice

Postup přípravy

  • Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
  • Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Přidáme mleté mandle, prošlehaná vejce, změklé máslo a třtinový cukr.
  • Vše propracujeme v měkké těsto, které rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny těsta vtlačíme do koláčové formy, zbývající část dáme stranou.
  • Z nastrouhaných jablek, cukru a skořice připravíme náplň, kterou dáme na těsto v koláčové formě. Překryjeme zbývajícím těstem a dáme péct do trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 30 minut.
  • Křehký jablečný koláč podáváme hned, jakmile vychladne.