Rychlý čokoládový koláč

snadný čokoládový koláč

Mlsejte zdravě bez zbytečného tuku a cukru. Náš rychlý čokoládový koláč vás zaujme nejen pro zajímavé nutriční hodnoty, ale také pro svou skvělou chuť.
Do těsta kromě mouky, vajíček a kakaa patří také kvalitní čokoláda, jogurt nebo vanilkový extrakt. Jedná se tak o rychlou snídani i o perfektní moučník na neděli, jehož chuť ješět navíc podtrhne domácí zavařenina nebo čokoládová poleva.

Počet porcí: 6 až 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1656 kcal (42 g bílkovin, 180 g sacharidů, 84 g tuku)

Na čokoládový koláč budeme potřebovat

160 g pšeničné celozrnné mouky
2 vejce
40 g kokosového oleje
40 g třtinového cukru
60 g hořké čokolády
1 lžíci kakaového prášku
120 g jogurtu
50 ml mléka
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku kypřícího prášku
domácí zavařeninu na namazání (lze vynechat)
čokoláda a kokosový olej na polevu (lze vynechat)

Postup přípravy

  • Mouku smícháme s kypřícím práškem, jedlou sodou a kakaem.
  • Čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem a vajíčka vyšleháme s cukrem.
  • Přidáme jogurt, vanilkový extrakt a vše spojíme dohromady. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu mléka.
  • Koláč nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme prvních 15 minut na 180 °C a pak dopékáme 10 až 15 minut na 160 °C. Propečenost zkontrolujeme špejlí.
  • Po vychladnutí čokoládový koláč ihned podáváme, nebo ho rozkrojíme a promažeme marmeládou. Můžeme také připravit čokoládovou polevu.