Španělský ptáček z hovězího masa

španělský ptáček
Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček je jedním z receptů, který na první pohled vypadá složitě, ve skutečnosti ale tak náročný na přípravu není. Budete na něj potřebovat libové hovězí maso (ideálně plátky z roštěné), kvalitní hořčici, párky a vařené vejce. Párky si vyberte kvalitní s vysokým procentem masa. Protože se ptáčci připravují v troubě, tak nepotřebují téměř žádnou asistenci. Jen si na vaření vyhraďte dostatek času – rozhodně to není rychlovka, co si uděláte na poslední chvíli.

Počet porcí: 4 porce 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny pečení a vaření

Na španělské ptáčky budeme potřebovat

4 plátky libového hovězího masa
2 střední cibule
rostlinný olej
1 párek (2 nožičky)
1 vejce
2 kyselé okurky
hořčici
sůl, pepř
hrašku nebo cizrnku na zahuštění

Postup přípravy

  • Maso na ptáčky si naklepeme přes potravinovou folii – máme tak jistotu, že se nám nepotrhá.
  • Plátky masa osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
  • Do každého plátku zabalíme 1/2 nožičky párku, 1/4 vařeného vejce, 1/2 kyselé okurky a kousek cibule. Z masa vytvoříme závitek, který ovážeme provázkem.
  • V hrnci, který později vložíme do trouby, si na oleji dozlatova opečeme nakrájenou cibuli.
  • Ptáčky položíme do hrnce na cibuli, zalijeme troškou vodu a pečeme zprudka na cca 220 stupňů přibližně 15 minut.
  • Poté dolijeme další vodu – přibližně tolik, aby sahala do 2/3 závitků a pečeme pod pokličkou na 180 stupňů přibližně 1,5 hodiny (záleží i na kvalitě masa).
  • Jakmile je maso měkké, tak ptáčky vyndáme, omáčku zahustíme hraškou nebo cizrnkou rozmíchanou ve vodě, případně ještě vodu dolijeme. Omáčku 15 minut zlehka povaříme a rozmixujeme.
  • Španělský ptáček je vynikající s rýží nebo s knedlíkem.