Tažený jablečný štrůdl

tažený jablečný štrůdl
Tažený jablečný závin jako od babičky

Tažený jablečný štrůdl neodmyslitelně patří k podzimním měsícům, kdy na našich zahradách dozrávají šťavnatá jablka. Závin z taženého těsta je rychlý na přípravu a mnohem chutnější než závin listový nebo třeba jogurtový. S taženým těstem se dobře pracuje a jako náplň můžete kromě jablek vyzkoušet i hrušky. Chuť závinu podtrhnou mleté oříšky, vanilka a rozinky.

Počet porcí: 10 až 12 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení

Na tažený jablečný štrůdl budeme potřebovat

Těsto:
250 g pšeničné hladké mouky
1 vejce
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíci octa
špetku soli
100 ml vlažné vody

Náplň:
750 g oloupaných nastrouhaných jablek
20 g vanilkového cukru
2 lžičky skořice
50 g mletých lískových ořechů
30 g rozinek
30 g másla na potření

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těsto. Vajíčko vyšleháme s vodou, octem a olejem. Vzniklou tekutinu smícháme s moukou a octem a těsto dobře propracujeme, než přestane lepit.
  • Poté ho necháme alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a připravíme oříšky.
  • Těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl nejprve trochu vyválíme a pak taháme od středu až do stran (proto se těsto nazývá „tažené“), aby bylo co nejtenčí.
  • Každý plát těsto naplníme nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a dobře zavineme.
  • Závin přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Štrůdl na plechu ještě potřeme máslem a pečeme na 180 stupňů zhruba 40 minut.
  • Hotový závin necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s šálkem kávy nebo s horkým čajem.