Kuřecí svíčková bez zahušťování moukou

kuřecí svíčková
Kuřecí svíčková se semolinovými těstovinami

Svíčková omáčka je fenoménem české kuchyně. Ačkoliv se tradičně připravuje z hovězího masa, lze ji uvařit také z vepřové panenky nebo třeba z kuřecích prsou. Základem úspěchu je použití vhodné zeleniny a samozřejmě i koření. Jestliže zeleniny dáte hodně, nebudete muset omáčku zahušťovat moukou. Na dochucení jsme použili zakysanou smetanu. Kuřecí svíčková bez zahušťování je pak i celkem dietní.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření

Na kuřecí svíčkovou budeme potřebovat

cca 1 litr vody
4 kuřecí prsa
3 mrkve
1/2 celeru
1 kořenovou petržel
nové koření
bobkový list
cibuli
pepř, sůl
rostlinný olej
zakysanou smetanu
ocet

Postup přípravy

  • Nastrouhanou mrkev, celer a petržel spolu s cibulí a kořením (pepř, nové koření, bobkový list, sůl) orestujeme na rozpáleném oleji.
  • Přidáme lehce naklepané plátky kuřecího masa, zalijeme vodou a vaříme přibližně 40 minut.
  • Poté maso vyjmeme, přidáme zakysanou smetanu a rozmixujeme.
  • Dochutíme octem a kořením, případně dolijeme trochu vody, pokud je omáčka příliš hustá.
  • Podáváme s těstovinami nebo s domácím houskovým knedlíkem.