Výborná jahodová marmeláda

jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda ve skleničce

Jestliže máte velkou úrodu jahod, tak vám doporučujeme si připravit domácí jahodovou marmeládu, která rozhodně potěší vaše chuťové pohárky. Navíc jistě bude mít lepší složení než zavařenina z obchodu, ať už jde o vyšší obsah ovocné složky, nižší obsah cukru nebo o minimum konzervačních látek. Naše výborná jahodová marmeláda pozitivně ovlivní vaše chuťové pohárky.

Počet porcí: 20 skleniček (dle velikosti) 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut vaření

Na jahodovou marmeládu budeme potřebovat

3 kg jahod
900 g cukru (300 g cukru na 1 kg ovoce)
30 g citrusového pektinu
2 lžičky kyseliny citronové (nebo více podle chuti)
špetku kyseliny sorbové

Postup přípravy

  • Jahody rozmixujeme ve velkém hrnci a přivedeme k varu. Ještě než se začnou vařit, přidáme 1/2 cukru a zbývající cukr smícháme s citrusovým pektinem.
  • Jakmile jahody dosáhnou varu, přidáme cukr a pektin, pečlivě rozmícháme a necháme ještě pár minut převařit.
  • Nakonec vmícháme kyselinu citronovou a sorbit.
  • Marmeládu lijeme do pečlivě vymytých či vyvařených skleniček, které rovnou zavíráme. Víčko dobře utáhneme.
  • Ačkoliv jahodová marmeláda obsahuje jenom minimum konzervantů a cukru, vydrží ve spíži i déle než 1 rok.