Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

hovězí vývar
Hovězí vývar s knedlíčky a nudlemi

Silný hovězí vývar by měla dokázat připravit každý hospodyňka, ačkoliv je mnohem jednodušší a samozřejmě i rychlejší použít bujón. Pokud se ale chcete blísknout přes návštěvou nebo máte chuť na speciální oběd, tak vás právě hovězí vývar s játrovými knedlíky určitě nadchne.

Počet porcí: 4 porce 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny vaření

Na hovězí vývar s játrovými knedlíčky budeme potřebovat

Vývar:
1 hovězí kost s masem (čím víc masa, tím lépe)
2 litry vody
2 mrkve
1 kořenovou petržel
1/2 celeru
bobkový list, nové koření, celý pepř
cibuli i se slupkou
3 stroužky česneku
naťovou petržel a libeček

Polévka:
strouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer)
nakrájený pórek
česnek
cibuli
čerstvý libeček
čerstvou naťovou petržel
játrové knedlíčky (viz níže) a nudle

Játrové knedlíčky:
100 g vepřových jater
1 housku
1 žloutek
mouku dle potřeby
majoránku
česnek
pepř
sůl

Postup přípravy

  • Hovězí kost omyjeme a dáme ji vařit s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer), kterou nakrájíme na větší kousky. Přidáme také cibuli, česnek a koření (bobkový list, nové koření, celý pepř). Takto vaříme přibližně 2 hodiny. Vývar vaříme na mírnou teplotu, aby nebublal, ale spíše se táhl.
  • Hotový vývar přecedíme, maso z kosti obereme a zeleninu vyhodíme. Do takto připraveného vývaru vložíme játrové knedlíčky spolu s nastrouhanou zeleninou a vaříme přibližně 10 minut. Ke konci vaření přidáme česnek a čerstvé bylinky (libeček, petržel).
  • Játrové knedlíčky připravujeme z umletých čerstvých jater, která dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnek. Játra zahustíme strouhankou z jedné housky a dle potřeby přidáme i mouku. Malé pečlivě vytvarované knedlíčky vhazujeme do vroucí polévky, v níž vaříme nejdéle 10 minut.
  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky můžeme podávat i jako samostatné jídlo.