Bramborová polévka se zeleninou a houbami

bramborová polévka
Tradiční bramborová polévka

Máme pro vás už druhý osvědčený recept na bramborovou polévku, jejíž příprava zabere jen chviličku. Tato bramboračka je ideální na jarní a letní měsíce, kdy máte k dispozici čerstvé hříbky z lesa a také nové brambory. Dá se samozřejmě ale uvařit i se sušenými houbami nebo zcela bez hub. Bramborová polévka je velmi univerzální, jelikož se hodí téměř ke každému hlavnímu jídlu.

Počet porcí: 4 porce 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření

Na bramborovou polévku budeme potřebovat

cca 1,5 litru vody
5 nových brambor
3 menší mrkve
1 kořenovou petržel
kousek celeru
čerstvý hrášek
3 růžičky květáku
3 růžičky brokolice
2 hříbky
zeleninový bujón
cibuli
česnek
majoránku
hrašku nebo cizrnku na zahuštění
kousek másla
sůl, případně další koření na dochucení

Postup přípravy

  • Zeleninu (vyjma česneku a cibule) očistíme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Houby rovněž očistíme a pokrájíme.
  • Do hrnce dáme rozpustit máslo a na něm orestujeme zeleninu spolu s houbami.
  • Přidáme oškrabané a nakrájené brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Jakmile se začne polévka vařit, dochutíme ji zeleninovým bujónem a zahustíme hraškou či cizrnkou.
  • Vaříme přibližně 20 minut do změknutí hub a zeleniny.
  • Po 10 minutách varu přidáme nakrájenou cibuli.
  • Ke konci do polévky dáme vylisovaný česnek a majoránku (ideálně čerstvou).