Velikonoční beránek s rozinkami a kandovaným ovocem

velikonoční beránek

Ačkoliv jsou Velikonoce už za námi, přinášíme recept na výborného velikonočního beránka, kterého si můžete upéct třeba příští rok. Beránek je z litého těsta, dochucený rumem, citronovou kúrou, vanilkou, rozinkami a kandovaným ovocem. Tento sváteční recept si můžete upravit například tak, že uberete cukru nebo že bílou mouku částečně nahradíte moukou celozrnnou. Pak bude velikonoční beránek zdravější.

Počet porcí: 12 až 16 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení

Na velikonočního beránka budeme potřebovat

450 g pšeničné polohrubé mouky
250 ml polotučného mléka
150 g slunečnicového oleje
130 g třtinového cukru
3 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
2 lžíce rumu
hrst rozinek
3 lžičky kandovaného ovoce
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
citronovou kúru
špetku soli

Postup přípravy

  • Oddělíme žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh.
  • Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme rostlinný olej a mléko.
  • Vše smícháme dohromady a doplníme zbývající ingredience – vanilkový cukr, citronovou kúru, mouku s kypřícím práškem, kandovaný cukr a rozinky namočené v rumu.
  • Mléka nalijeme podle potřeby – cca 250 ml.
  • Vznikne nám hladké těsto, které přelijeme do formy.
  • Tu přikryjeme alobalem a dáme beránka péct na 170 °C přibližně na 50 minut. Že je hotový poznáme podle toho, že na špejli nezůstávají drobečky těsta.
  • Ve formě ho necháme trochu vychladnout a poté vyklopíme na prkénko.
  • Druhý den dáme beránkovi do očí hřebíček a ovážeme mu mašli kolem krku.