Tvarohový cheesecake

tvarohový cheesecake
Tvarohový cheesecake s vanilkou a citronovou šťávou

Cheesecake je jedním z nejpopulárnějších koláčů na celém světě. Připravte si jeho zdravější a o nic méně chutnější variantu z klasického tvarohu a domácího těsta (místo sušenkového základu). Pro jeho pečení je ideální klasická kulatá dortová forma. Tvarohový cheesecake se dá ale připravit i na plech jako obyčejná buchta.

Počet porcí: 8 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení
Výživové hodnoty: 1996 kcal
(99 g bílkovin, 203 g sacharidů, 87 g tuku)

Na tvarohový cheesecake budeme potřebovat

Těsto:
90 g pšeničné celozrnné mouky
90 g pšeničné hladké mouky
80 g másla
1 vejce
20 g třtinového cukru

Náplň:
500 g tvarohu
30 g třtinového cukru
2 vejce
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
pár kapek vanilkové esence

Postup přípravy

  • Z mouky, másla, 1 vejce a lžíce cukru vypracujeme základní těsto, které dáme na dno vymazané dortové formy (ideálně ještě s pečícím papírem) a necháme ho přibližně 30 minut odpočinout v lednici.
  • Mezitím si připravíme náplň. Vyšleháme vejce s tvarohem, přidáme citronovou šťávu a kůru a vanilkovou esenci.
  • Tuto náplň přesuneme na těsto.
  • Tvarový cheesecake dáme péct do rozpálené trouby na 180 °C, na jejímž dně necháme hrnec s vroucí vodou.
  • Po přibližně 10 minutách pečení stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších cca 40 minut.
  • Hotový cheesecake necháme vychladit do druhého dne. Před podáváním ozdobíme oblíbeným ovocem.