Kynuté koláče s jablečnou náplní a vlašskými ořechy

kynuté koláče s jablečnou náplní
Kynuté koláče s jablky

Upečte si vynikající kynuté koláče, která sice zaberou trochu více času, výsledek ale rozhodně stojí zato. Rozvařená jablka svou chutí připomínají jablečná povidla. Jsou však čerstvě připravená a méně sladká. Máslovou drobenku zde nahrazuje drobenka z ořechů a ovesných vloček, takže koláče poslouží i jako zdravá snídaně nebo svačinka.

Počet porcí: 6 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 30 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1624 kcal
(38 g bílkovin, 255 g sacharidů, 49 g tuků)

Na kynuté koláče s jablečnou náplní budeme potřebovat

100 ml vlažné vody
130 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1 vejce
30 g másla
1 lžičku sušeného droždí
2 lžičky třtinového cukru + 1 lžičku na kvásek
400 g jablek
vanilku
malou hrst vlašských ořechů
lžíci ovesných vloček
špetku soli

Postup přípravy

  • Z vody, droždí a cukru si připravíme kvásek. Až nám vzejde, smícháme ho s moukou a špetkou soli, přidáme vejce a rozpuštěné máslo.
  • Hotové těsto necháme hodinu kynout a mezitím si připravíme náplň do koláčů.
  • Jablka očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Podlijeme je trochou vody, rozvaříme a rozmixujeme. Smícháme s cukrem a vanilkou.
  • Nakonec je dáme pryč z ploténky a necháme vychladnout.
  • Z těsta vytvoříme 6 stejných kousků a do těch tvarujeme kruh pomoučněnou skleničkou.
  • Koláče dáme na plech s pečícím papírem, naplníme jablky a navrch posypeme vločkami s ořechy.
  • Pečeme na 180 stupňů přibližně 30 minut.