Čočka na kyselo

čočka na kyselo
Tradiční čočka na kyselo s volským okem

Dnes pro vás máme jednoduchý recept na čočku na kyselo, kterou si tak můžete připravit snadno a rychle bez zbytečného tuku nebo bez mouky na zahušťování. Jak se vaří čočka na kyselo? Jde to i bez máčení předem, pokud se rozhodnete pro přípravu v tlakovém hrnci nebo budete dostatečně trpěliví a počkáte, než se čočka doměkka uvaří.

Počet porcí: 2 porce 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina vaření

Na čočku na kyselo budeme potřebovat

250 g hnědé čočky
1 menší cibuli
1 lžíci rostlinného oleje
sůl, pepř, drcený kmín
2 lžičky octa
50 g libové šunky

Postup přípravy

  • Čočku uvaříme do měkka. Doba vaření je individuální – záleží na tom, zda jste čočku předtím namočili nebo zda ji vaříte v tlakovém hrnci. Uvaření trvá cca 30 minut až 1 hodinu. Jakmile bude čočka měkká, částečně ji rozmixujeme ponorným mixerem. Nemixujeme však úplně dohladka.
  • Na pánvi na oleji osmahneme cibulku a orestujeme šunku. K ní přidáme uvařenou a částečně rozmixovanou čočku. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a octem.
  • Čočka na kyselo se podává s vejcem, párkem nebo tofu.