Jak správně skladovat čerstvé potraviny

skladování jahod
zdroj: pixabay.com

Aby vám potraviny vydržely dlouho čerstvé, vyžadují správný způsob skladování. Určitě sami víte, kterým z nich je lépe v chladničce a kterým nevadí uložení ve spíži. Potraviny určené k okamžité spotřebě nemusíte skladovat tak pečlivě. Jestliže je ale nebudete konzumovat ihned, najděte ideální způsob skladování, kterým se neochudíte o jejich vitamíny, minerály, esenciální kyseliny a další prospěšné látky. Správné skladování výrazně ovlivňuje i chuť a celkovou kvalitu potravin.

Skladování potravin v chladničce nebo mrazničce

Pro krátkodobé skladování potravin se běžně využívají chladničky. Pokud se podíváte do té své, určitě v ní naleznete maso, ryby a uzeniny, vajíčka, sýry, jogurty, tvarohy a další mléčné výrobky a téměř všechny druhy zeleniny. Někdo ukládá do ledničky také ovoce, například banány, broskve, jahody a další plody, které podléhají rychlé zkáze.

V chladničce se teplota standardně pohybuje mezi 5 až 7 °C (záleží na tom, kam přesně potraviny uložíte). Jelikož třeba na mase bývá uvedena ideální teplota skladování do 4 °C, můžete předpokládat, že vám nevydrží ani do konce své minimální trvanlivosti. Vyšší teplota během skladování přispívá k rozmnožování nejrůznějších mikroorganismů. Pokud se tedy potraviny skladují při nízké teplotě, výrazně se jejich vývoj potlačuje.

Populární chladničky s nulovou zónou

Výrobci chladniček proto přišly na trh s tzv. nulovou zónou. Tu si ve své ledničce můžete představit jako speciální box s teplotou lehce nad 0 °C (hlídá ji speciální elektronika, která tak brání promrzání potravin). Je vědecky prokázáno, že nulová zóna výrazně prodlužuje uchování vitamínů, minerálů, chuti a celkové kvality skladovaných potravin.

Nulová zóna udrží RAW potraviny dlouho čerstvé a lze ji využít nejen na skladování masa, ryb či uzenin, ale také na jogurty, sýry a různé druhy zeleniny. Díky jejímu použití je možné skladovat potraviny i po datu minimální trvanlivosti. Měkké sýry vám s ní vydrží až 30 dnů, maso a uzeniny až 1 týden, pórek až 2 měsíce. Alternativou je pak pouze mražení, které ale v běžné mrazničce není tak šetrné.

Dlouhodobé způsoby uchovávání potravin

RAW potraviny můžete i různě upravovat, jestliže nejsou určeny k přímé spotřebě. Využívají se různé způsoby konzervace, které mohou obohatit váš jídelníček. Patří mezi ně především sušení a nakládání či zaváření.

Sušení ovoce, hub a zeleniny

Jestliže si doma chcete sušit ovoce, zeleninu nebo houby, doporučujeme využít speciální sušičku potravin a v ní nesušit na vysokou teplotu (ideální je teplota do 60 °C). Ovoce byste neměli ani zbytečně proslazovat, aby si zachovalo svou přirozenou chuť. Díky sušení na nízkou teplotu si udrží vysoký obsah prospěšných látek. Ještě vhodnějším způsobem než sušení v sušičce je tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem.

Nakládání a zaváření

Jelikož vysoká teplota ničí vitamíny a minerály, tak domácí zavařeniny, při jejichž výrobě projde ovoce bodem varu, nejsou z tohoto pohledu ideálním způsobem konzervace. K výrazným ztrátám dochází především u vitamínu C. Při zaváření se rovněž pokuste vyvarovat velkému množství cukru (použít můžete i různá přírodní sladidla) a využívejte přírodní konzervanty – například kyselinu citronovou. Nakládat můžete také houby či zeleninu.

Ať už tedy potraviny skladujete krátkodobě nebo dlouhodobě, vždy to dělejte šetrně. Pro tělo pak budou mít význam nejen z pohledu přijaté energie, ale i díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a dalších prospěšných látek, které je ideální do těla doplnit přírodní cestou.