Kynutý švestkový koláč s mákem

kynutý švestkový koláč s mákem
Kynutý koláč se švestkami a makovou drobenkou

Kynutý koláč se švestkami je klasikou, kterou byste si měli alespoň jednou za celé léto upéct. Jeho výraznou chuť navíc perfektně podtrhne mletý mák. Výhodou tohoto koláče je rychlost jeho přípravy. Těsto je totiž lité, takže se nemusí složitě válet jako u jiných kynutých moučníků. Mák se navíc použije místo drobenky, takže se nevaří žádná náplň.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2279 kcal
(50 g bílkovin, 283 g sacharidů, 107 g tuků)

Na kynutý švestkový koláč s mákem budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
180 ml mléka
1 lžičku cukru
1 lžičku sušeného droždí
50 g slunečnicového oleje
1 vejce
400 g švestek
70 g mletého máku
50 g třtinového cukru
20 g másla
špetku soli

Postup přípravy

  • Z vlažného mléka, lžičky cukru a sušeného droždí necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s prosátou moukou, olejem a vejcem. Vznikne nám husté těsto, které necháme přibližně 1 hodinu kynout.
  • Po nakynutí těsto nalijeme na plech nebo pekáče. Poklademe ho rozpůlenými švestkami a zasypeme mákem smíchaným s třtinovým cukrem. Navrch ještě dáme na plátky nakrájené máslo a dáme do trouby, ve které koláč pečeme přibližně 30 minut.