Mramorová bábovka

mramorová bábovka
Celozrnná mramorová bábovka

Mramorová bábovka nejen skvěle chutná, ale také báječně vypadá. Hodí se na rychlé snídaně, svačinky a vynikne i na svátečním stole. Zkuste si upéct tuto bábovku ve zdravější verzi, určitě budete výsledkem mile překvapeni.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Výživové hodnoty: 2159 kcal
(58 g bílkovin, 261 g sacharidů, 97 g tuků)

Na mramorovou bábovku budeme potřebovat

150 g pšeničné hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
70 g slunečnicového oleje
150 ml mléka
4 vejce
70 g třtinového cukru
1 lžíci kakaa
vanilku
2 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy

  • Mouku přesejeme a smícháme s práškem do pečiva.
  • Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem.
  • Mouku smícháme se žloutkovou směsí, přidáme mléko a dobře rozmícháme. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
  • Přibližně 1/3 těsta oddělíme a smícháme s kakaa.
  • Část světlého těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, na ni přijde tmavé těsto a nakonec zase světlé.
  • Bábovku pečeme v rozpálené troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme chvilku vychladnou a pak vyklopíme.