Kynutý táč s jahodami a drobenkou

kynutý táč s jahodami
Kynutý jahodový koláč

Jednoduchý a rychlý kynutý koláč s jahodami a drobenkou je ideální si upéct na snídani nebo na svačinu. Neurazí ale ani nečekanou návštěvu. Jahody jsou na něj perfektní, nebojte se jich použít třeba i větší množství, aby celé těsto jimi bylo dokonale pokryté. Pokuste se vytvořit tak silnou vrstvu jahod jako kynutého těsta.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2371 kcal
(52 g bílkovin, 348 g sacharidů, 81 g tuků)

Na kynutý jahodový táč budeme potřebovat

500 g jahod
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné hladké mouky
125 ml mléka
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžičku cukru
60 g třtinového cukru
1 vejce
50 g slunečnicového oleje
20 g másla
40 g pšeničné krupice

Postup přípravy

  • Vlažné mléko smícháme se sušeným droždím a s 1 lžičkou cukru, necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím promícháme hladkou a celozrnnou mouku, vyšlehané vajíčko s olejem a polovinou cukru. Jakmile kvásek vzejde, vypracujeme lepivé těsto, které necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě.
  • Když je těsto nakynuté, vyválíme z něj tenkou placku, na kterou pokrájíme jahody na plátky.
  • Navrch dáme drobenku z másla, pšeničné krupice a zbývajícího třtinového cukru.
  • Pečeme přibližně 20 minut na 180 °C.