Sněhová bábovka z bílků

Bílková bábovka s třtinovým cukrem

Sněhová bábovka je rychlým a snadným moučníkem, který si můžete připravit vždy, když máte přebytek bílků (například z pečení vánočního cukroví). Bábovka je nejlepší, když je čerstvá. Aby nebyla tak suchá, můžete ji namazat například oblíbenou domácí zavařeninou nebo na ni udělat čokoládovou či citronovou polevu.

Počet porcí: 6 až 8 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1553 kcal
(45 g bílkovin, 186 g sacharidů, 69 g tuků)

Na sněhovou bábovku budeme potřebovat

5 vaječných bílků
80 g pšeničné celozrnné mouky
70 g pšeničné hladké mouky
20 g bramborového škrobu
30 g mletých mandlí
60 g másla
50 g třtinového cukru
1 lžičku kypřícího prášku
vanilku
citronovou kůru
špetku soli

Postup přípravy

  • Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
  • Mouku smícháme s bramborovým škrobem, kypřícím práškem, mletými mandlemi, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou.
  • Do směsi pomalu vmícháme vyšlehané bílky. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo.
  • Těsto přelijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a dáme do rozpálené trouby na 180 stupňů, ve které pečeme přibližně 40 minut.
  • Bábovka je nejlepší čerstvá. Další dny po upečení má totiž tendence tvrdnout.