Domácí zapečené šunkofleky

domácí šunkofleky
Domácí šunkofleky s kyselou okurkou

Pokud máte rádi šunkofleky, zkuste si připravit ty domácí. Zjistíte na nich, že na přípravě domácích těstovin není vůbec nic těžkého. Takové těstoviny jsou navíc univerzální a dají se použít místo jakýchkoliv koupených. Šunkofleky jen s vajíčkem a s libovou šunkou jsou ze všech možných variacích určitě nejlepší.

Počet porcí: 3 až 4 porce 
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut odležení těsta + 40 minut pečení

Na domácí zapečené šunkofleky budeme potřebovat

Těstoviny:
300 g pšeničné hladké mouky
3 vejce
vodu

Poté přidáme:
300 g uzeného masa
cibuli
rostlinný olej
3 vejce
50 ml mléka
tvrdý sýr (můžete vynechat)
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těstoviny na domácí šunkofleky: smícháme mouku a vejce. Během deseti minut vypracujeme těsto, které necháme přibližně půl hodinky odležet. Pokud je těsto příliš tuhé a nejde nám dobře zpracovat, přilijeme opatrně kapku vody. Z hotového těsta vyválíme co nejtenčí placku, ze které nakrájíme flíčky. Vaříme je v horké osolené vodě zhruba 10 minut. Po uvaření prolijeme studenou vodou, aby se nám neslepily.
  • Když máme těstoviny uvařené, tak nakrájíme cibuli na malé kousky a osmahneme ji na oleji. Přidáme k ní nadrobno nakrájené uzené maso a chvilku opékáme.
  • Vše smícháme s těstovinami a přesuneme do vymazané zapékací misky. Osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vajíčky vyšlehanými s trochou mléka.
  • Pečeme přibližně 40 minut na 190 stupňů. Na konci teplotu zvýšíme a opečeme dokřupava.
domácí šunkofleky v zapékací misce