Rýžový nákyp s jablky

rýžový nákyp s jablky
Rýžový nákyp s jablečnou náplní

Pokud jste si oblíbili sladká jídla, tak určitě vyzkoušejte tento vynikající rýžový nákyp s jablky, který na první pohled připomíná koláč. Rýžový nákyp se hodí jako dezert i jako hlavní jídlo. Je ideální ho uvařit z kulatozrnné rýže a jablka v něm samozřejmě lehce nahradíte i jiným sezónním ovocem.

Počet porcí: 6 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2118 kcal
(47 g bílkovin, 357 g sacharidů, 55 g tuků)

Na rýžový nákyp s jablky budeme potřebovat

300 g kulatozrnné rýže
500 g jablek
2 vejce
1 až 2 lžíce medu
1 lžíci třtinového cukru (nebo více podle chuti)
30 g vlašských ořechů
200 ml mléka
skořici
vanilku
plátky másla

Postup přípravy

  • Rýži vypereme a uvaříme v mléce a vodě doměkka. Vodu doléváme podle potřeby.
  • Až nám vznikne hustá kaše, necháme ji zchladnout.
  • Poté do rýže přidáme med, žloutky a vyšlehané bílky. Vše spojíme dohromady.
  • Jablka si nastrouháme, smícháme je s mletými nebo nasekanými ořechy, cukrem, vanilkou a skořicí.
  • Do vymazané formy dáme polovinu rýže, na to směs jablek a ořechů a na to opět rýži.
  • Poklademe plátky másla a pečeme přibližně 45 minut dozlatova.