Ihned měkké linecké cukroví

ihned měkké linecké cukroví

Tradiční linecké cukroví z másla a cukru taky samozřejmě nesmí o vánočních svátcích chybět. Tato varianta je trochu odlehčená, jelikož bílá mouka byla částečně nahrazena celozrnnou, ubylo cukru i tuku. Toto linecké cukroví je ihned měkké a i když je zdravější, neznamená to, že ho můžete sníst celý plech najednou. Stále je totiž poměrně energetické.

Počet porcí: 30 kousků cukroví
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Na ihned měkké linecké cukroví budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
60 g jemného třtinového cukru s melasou

marmeládu na slepení (ideální červená – rybízová, jahodová, třešňová, višňová)

Postup přípravy

  • Všechny suroviny si s předstihem připravíme na kuchyňskou linku, aby při přípravě těsta měly pokojovou teplotu.
  • Z mouky, změklého másla, vaječných žloutků a třtinového cukru vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do chladu.
  • Poté přesuneme na pomoučněný vál a vykrajujeme různé tvary, které pečeme v troubě rozpálené na 170 stupňů přibližně 10 minut.
  • Po vychladnutí namažeme pikantní marmeládou a slepíme.
  • Díky máslu a žloutkům je linecké cukroví ihned měkké a dá se jíst už druhý den po upečení.