Nejlepší makovec s ovocem

nejlepší makovec s ovocem
Celozrnný makovec se švestkami

Makovec nemusí být vždy jen suchý a hutný moučník. Zkuste si ho tentokrát upéct v kombinaci s čerstvým ovocem. Ideální jsou blumy, nektarinky, broskve nebo meruňky. Získáte tak nejjednodušší a nejlepší makovec, který vám určitě zachutná.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2380 kcal
(85 g bílkovin, 257 g sacharidů, 121 g tuků)

Na nejlepší makovec budeme potřebovat

220 g mletého máku
250 ml mléka
170 g pšeničné celozrnné mouky
50 g třtinového cukru
2 vejce
200 g ovoce (švestky, blumky, třešně, jablka)
2 lžičky kypřícího prášku
špetku soli

Postup přípravy

  • Mák zalijeme horkým mlékem a necháme hodinu odpočinout.
  • Poté přidáme celozrnnou mouku smíchanou s kypřícím práškem, třtinový cukr a žloutky.
  • Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta.
  • Těsto nalijeme do koláčové formy a ozdobíme nakrájeným ovocem.
  • Pečeme přibližně 40 minut na 170 stupňů.