Tradiční rajská omáčka s vepřovými plátky

rajská omáčka s vepřovými plátky
Vynikající rajská omáčka s vepřovými plátky a rýží

Rajská omáčka je opravdu klasika, kterou by měl umět uvařit každý kuchař. Díky Zdravé kuchařce si rajskou můžete připravit v odlehčené, ale stejně dobré verzi, jak ji znáte od své maminky nebo babičky. Na zahušťování můžete použít klasickou jíšku, hrašku nebo cizrnku.

Počet porcí: 4 porce 
Náročnost: snadné 
Doba přípravy: 90 minut

Na rajskou omáčku s vepřovými plátky budeme potřebovat

800 g vepřového masa (plec, kýta)
1 krabičku rajčatového pyré (500 g)
1 plechovku rajčatového protlaku
500 ml vody
2 lžíce jíšky (případně hrašky)
cibuli
řepkový olej
celý pepř
nové koření
bobkový list
třtinový cukr
sůl a mletý pepř

Postup přípravy

  • Vepřové maso nakrájíme na plátky a dáme ho vařit do osolené vody spolu s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Vaříme přibližně 1 hodinu (nebo dokud maso není měkké).
  • Na oleji si osmahneme cibulku, kterou zalijeme rajčatovým pyré spolu s rajčatovým protlakem. Přidáme vývar z masa, zahustíme hraškou rozmíchanou v trošce vody (nebo jíškou), osolíme, dochutíme cukrem a zlehka vaříme alespoň 20 minut.
  • Hotovou rajskou omáčku podáváme s uvařeným masem. Jako příloha je ideální rýže nebo těstoviny.

Vyzkoušejte i další tradiční omáčky, třeba koprovku s vejcem nebo zeleninovou omáčku na styl svíčkové.