Citronový koláč (lemon cake) z mandlového těsta

citronový koláč
Citronový koláč s čokoládovou polevou

Tenhle citronový koláč si zkrátka musíte upéct. Protože je pro jeho přípravu použito mandlové těsto, je koláč plný zdravých tuků a bílkovin (pokud máte chuť, můžete mandle vyměnit třeba i za lískové nebo vlašské ořechy). Zasytí a zachutná jako snídaně i svačina.

Počet porcí: 6 až 8 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1904 kcal
(58 g bílkovin, 159 g sacharidů, 113 g tuků)

Na citronový koláč – lemon cake – budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
40 g pšeničné hladké mouky
40 g slunečnicového oleje
70 g mandlí
3 vejce
80 g jogurtu
40 g třtinového cukru
šťávu z 1 citronu
2 lžičky citronové kůry
1 lžičku kypřícího prášku
25 g hořké čokolády

Postup přípravy

  • Mandle si umeleme a smícháme je moukou a kypřícím práškem.
  • V misce si vyšleháme vejce, přidáme k nim olej a třtinový cukr.
  • Obě misky spojíme za pomoci jogurtu dohromady. Do těsta přidáme šťávu z citronu a citronovou kůru.
  • Těsto nalijeme do vymazané formy, ozdobíme citronem a dáme péct na 170 stupňů zhruba na 30 minut.
  • Jakmile zchladne, pocákáme ho čokoládou, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni a smíchali s citronovou kůrou.