Lehká koprová omáčka s vajíčkem a bramborami

koprovka s vejcem
Koprovka s vařeným vejcem a bramborem

Koprová omáčka má své milovníky i odpůrce. Připravte si s naší zdravou kuchařkou lehkou koprovku s vajíčkem. Zvládnete ji i bez zahušťování moukou. Tato koprovka tak neobsahuje žádný lepek, je výrazná chutí brambor a kopru. Během přípravy sami snadno ovlivníte hustotu omáčky. Pokud máte chuť, můžete ji podávat nejen s vařeným vejcem, ale i s plátkem libového masa.

Počet porcí: 2 porce 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut

Na koprovou omáčku s vajíčkem budeme potřebovat

cca 500 ml vody nebo vývaru
600 g brambor
hrst čerstvého kopru
4 vejce
150 g zakysané smetany
50 ml mléka
sůl, pepř
jablečný ocet

Postup přípravy

  • Do vody nebo do zeleninového vývaru vložíme nakrájené brambory a uvaříme je.
  • Mezitím smícháme zakysanou smetanu s mlékem, dochutíme solí a pepřem.
  • Jakmile jsou brambory uvařené, zhruba 2/3 jich dáme pryč, zbytek necháme ve vodě a rozmixujeme.
  • Přidáme mléko se zakysanou smetanou, nakrájený kopr a vložíme zpět brambory. Už nevaříme, jen mírně zahřejeme.
  • Dochutíme jablečným octem a podáváme s vařeným vejcem.