Vepřové maso s lehkou zeleninovou omáčkou

vepřové maso se zeleninovou omáčkou
Vepřové maso s omáčkou z rajčat a cukety

Pokud si chcete připravit rychlou a lehkou omáčku, sáhněte po zelenině, kterou máte v lednici. Vše rozvaříte, rozmixujete, zjemníte smetanou a výborná omáčka, která se hodí i k masu je na světě. My jsme dnes uvařili lehkou zeleninovou omáčku a doplnili ji kousky vepřového masa dušeného s cibulí a kmínem. Báječně se hodí k bramborám a zachutná třeba i s rýží.

Počet porcí: 2 porce 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 60 minut
Bezlepkové

Na vepřové maso se zeleninovou omáčkou budeme potřebovat

300 g libového vepřového masa (plec, kýta)
2 rajčata
2 mrkve
1/2 cukety
cibuli
česnek
50 g zakysané smetany
rostlinný olej
kmín
sůl, pepř
čerstvé bylinky podle chuti

Postup přípravy

  • Maso nakrájíme na kostky nebo na nudličky. Na pánvi si rozpálíme olej, orestujeme cibulku a přidáme maso.
  • Osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme cca 45 minut. Můžeme přidat i kmín.
  • Mezitím si připravíme zeleninovou omáčku: mrkev, cuketu a rajčata nakrájíme na malé kousky (rajčata předtím spaříme a zbavíme slupky).
  • Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a dusíme. Jakmile zelenina změkne, rozmixujeme ji a na závěr zjemníme zakysanou smetanou.
  • Dochutíme solí, česnekem, pepřem a bylinkami.
  • Nakonec můžeme smíchat s kousky masa. Podáváme s bramborami, rýží nebo s těstovinami.

Vyzkoušejte i naše další recepty z vepřového masa, které se hodí pro každé roční období.