Linecký mřížový koláč s jahodami (nebo s jiným sezónním ovocem)

linecký mřížový koláč
Celozrnný mřížový koláč s jahodovou náplní

Také milujete koláče a buchty z lineckého těsta? Dnes jsme pro vás připravili recept se zdravější a hlavně dietnější variantou lineckého těsta. Určitě vyzkoušejte, pokud máte chuť na rychlý koláč ke kávě nebo k čaji. Tento linecký mřížový koláč vás rozhodně nezklame. Můžete si ho upéct s jahodami, s broskvemi, se švestkami nebo i s úplně jiným sezónním ovocem.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
Výživové hodnoty: 2285 kcal
(58 g bílkovin, 330 g sacharidů, 76 g tuků)

Na linecký mřížový koláč budeme potřebovat

200 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné hladké mouky
60 g rozpuštěného másla
30 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
3 vejce
kapku mléka
400 g jahod (nebo jiného čerstvého či mraženého ovoce)
2 lžičky kypřícího prášku
špetku soli

Postup přípravy

  • Z mouky, kypřícího prášku, třtinového cukru, vajec, rozpuštěného másla a špetky soli připravíme těsto. Podle potřeby přidáme kapku mléka (kravského, rostlinného).
  • Těsto dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. Mezitím si ovoce nakrájíme na drobné kousky a smícháme ho s vanilkovým třtinovým cukrem.
  • Z těsta oddělíme zhruba jednu čtvrtinu. Zbytek vyválíme a vložíme do připravené zapékací misky. Mírně zvedneme okraje.
  • Na vyválenou placku rovnoměrně rozložíme ovoce a ze zbylého těsta vytvoříme na koláči mříže.
  • Pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů.