Ostružinový koláč s jablky

ostružinový koláč s jablky
Ostružino-jablečný koláč z jogurtového těsta

Tento ostružinový koláč se hodí spíš na podzimní měsíce, pokud ale máte v mrazáku uskladněné zásoby ostružin, můžete si jej upéct kdykoliv během roku. V sezóně můžete ostružiny vyměnit i za maliny, borůvky nebo třeba jahody – určitě bude výborný i v některé z těchto variací. Je plný bílkovin a kvalitních tuků. Zkrátka ideální jako zdravá svačinka nebo snídaně.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2144 kcal
(79 g bílkovin, 263 g sacharidů, 84 g tuků)

Na ostružinový koláč s jablky budeme potřebovat

150 g ostružin
1 menší jablko
4 vejce
200 g pšeničné celozrnné mouky
100 g mletých mandlí
200 g bílého jogurtu
40 g medu
20 g třtinového cukru
2 lžičky kypřícího prášku
špetku soli, skořici

Postup přípravy

  • Celozrnnou mouku smícháme s kypřícím práškem, mletými mandlemi a se špetkou soli.
  • Vejce vyšleháme do pěny s medem. Vše smícháme dohromady a přidáme bílý jogurt.
  • Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy. Poklademe nakrájenými jablky, ostružinami a posypeme skořicí smíchanou se třtinovým cukrem.
  • Pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů.