Italská frittata se šunkou, sýrem a špenátem

frittata
Křupavá frittata se šunkou, sýrem a bramborami

Připravte si rychlou a jednoduchou frittatu. Pokud milujete různé omelety, určitě vás nadchne i tato. Frittata je jedním ze symbolů italské kuchyně. Jejím základem by vždy měly být čerstvá vejce. Ty se následně doplní o různou zeleninu, šunku, salám nebo sýr. Ochutnejte frittatu se šunkou, sýrem a špenátem z aktuálního receptu. Určitě si ji oblíbíte.

Počet porcí: 2 porce 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Na italskou frittatu se šunkou a sýrem budeme potřebovat

5 vajec
500 g uvařených brambor
120 ml mléka
50 g šunky
60 g nastrouhaného tvrdého sýru (eidam, čedar)
cca 100 g čerstvého špenátu
cibuli
máslo
sůl, pepř, čerstvé bylinky

Postup přípravy

  • Nejprve si uvaříme brambory: oškrabeme je a nakrájíme na plátky, dáme vařit zhruba na 10 minut.
  • Mezitím si rozšleháme vejce s mlékem (nemusíme moc pečlivě, můžeme nechat i kousky žloutků a bílků vcelku).
  • Uvařené brambory opečeme na pánvi, kterou následně budeme moci dát do trouby, spolu s cibulí.
  • Zalijeme rozšlehanými vejci a mírně promícháme. Poté přidáme nakrájený spařený špenát, šunku a koření podle chuti. Přiklopíme pokličkou a zapékáme na plotýnce zhruba 10 minut.
  • Po deseti minutách pánev vložíme do trouby pod gril a frittatu posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme dalších 5 až 10 minut podle teploty.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou.